Näin saat tulppaanit kestämään viikkoja

Nuupahtavatko tulppaanisi aina parissa päivässä? Tässä vinkit tulppaanien pitkään kestoon!

Kuvan tulppaaneja ei oltu vesitetty vielä kaupassa, vaan vesitin ne kotona alkuperäiskääreessä pitäen. Tässä ne ovat toista päivää maljakossa.

Ihanaa, tulppaanikausi on taas parhaimmillaan. Olen varmaan joskus maininnutkin, että olin lukioaikoina ja opiskelujen alussa kukkakaupassa töissä. Siinä oppi kyllä monenlaista kukista ja niiden hoidosta. Tässä teille muutama siihen, miten tulppaanit saa kestämään reippaasti yli viikon, ellei kaksikin.

Lisäämällä muutaman jääpalan tulppaanimaljakkoon saat niille monta lisäpäivää.

Sallan tulppaanivinkit

  1. Miten säilytän tulppaaneja? Jos olet viemässä tulppaaneja lahjaksi, etkä ole menossa kukkakaupasta suoraan kylään, säilytä pakettia viileässä tilassa, kuten jääkaapissa tai autossa. Lämpötila ei kuitenkaan saa olla pakkasen puolella. Tulppaani on viileän ystävä ja nuutuu nopeasti lämpimässä.
  2. Mikä imupinta? Kun laitat tulppaanit paketista veteen, leikkaa niihin uusi imupinta, jotta kasvi pystyy vetämään vettä maljakosta varteensa. Leikkaa reilu 2-3 cm, sillä vesiputki varressa saattaa olla katkennut. Parhaiten imupinnan leikkaat terävällä veitsellä, esimerkiksi hedelmäveitsellä. Ei saksilla, sillä niiden aiheuttamasta leikkaamisen paineesta johtuen imupinta voi mennä tukkoon.
  3. Olivatko tulppaanit vedessä jo kaupassa? Jos tulppaanit on vesitetty valmiiksi eli niiden varret ovat imeneet itsensä täyteen vettä, laita tulppaaneille matala 1-2cm:n vesi. Voit tässä tapauksessa ottaa tulppaanit pois kääreestä. Jos taas tulppaaneja ei ole vesitetty kaupassa, laita niille korkea noin 10 cm:n vesi hetkeksi (noin puoli tuntia) ja anna niiden olla kääreessään. Näin varret kovettuvat siististi suoriksi. Toki jos haluat, voit leikitellä laittamalla vesittämättömät tulppaanit maljakkoon ilman käärettä, jolloin niiden varret taipuvat maljakon ympärille.
  4. Minkä lämpöinen vesi tulppaaneille? Laita maljakkoon jääkylmä vesi ja sekaan muutamia jääpaloja. Tulppaani on kylmän ystävä, ja näin saat sille mukavasti lisää elinaikaa.
  5. Yöksi viileään. Säilytä maljakkoa yöllä jääkaapissa tai muussa kylmässä tilassa (ei kuitenkaan pakkasessa). Näin saat niille lisäaikaa. Yöllä nukkuessa ei kuitenkaan katsele kukkia, joten tällä vinkillä saat vaivatta kimpulle monta lisäpäivää.
  6. Mistä tunnistan kestävät tulppaanit? Osta kotimaisia tulppaaneja. Kun tulppaanit tulevat läheltä ja niitä ei ole säilytetty pitkään, ne kestävät selvästi paremmin. Tämä on melkein itsestäänselvyys, mutta tässä saattaa olla syy siihen, miksi tulppaanikimppu kuolee kaikista varotoimista huolimatta. Kotimaista siis! Ero on suuri. Olen huomannut, että kotimaisissa tulppaaneissa pysyy väri myös pidempään, kun tuontitulppaanit saattavat harmahtua jo ostopäivänä.
  7. Miten tarkistan, ovatko ruokakaupan tulppaanit kunnossa? Kurkista kaupan tulppaaniämpäriin. Jos ostat tulppaaneja ruokakaupasta, katso onko ämpärissä vettä. Jos tulppaanit ovat esillä lämpimässä tilassa esimerkiksi kassojen vieressä, eikä niillä ei ole vettä, ne tuskin selviävät pitkään ilman vettä. Vesiasian tarkistettuasi tiedät, kannattaako tulppaanit jättää siihen vai voiko ne pelastaa kotona leikkaamalla niistä reilut 5-6 cm pois. Jos tulppaanit ovat vesittämättöminä kylmätiskien lähellä, ne saattavat olla hyvässä kunnossa. Muista kuitenkin: aina uusi imupinta!
  8. Miksi tulppaanini eivät koskaan aukea? Jos tulppaanin kukat eivät aukea, syy voi olla esimerkiksi siinä, että ne ovat jäätyneet jossain vaiheessa tuotantoketjua. Jos viet tulppaaneja lahjaksi pakkasessa ja joudut olemaan paketin kanssa pidempään ulkona (pidempään kuin puoli tuntia), paketin kannattaa antaa olla puolisen tuntia sisälämpötilassa ennen sen avaamista. Näin lämpötila paketin sisällä tasaantuu, ja minimoit vahingot. Kaupassa tunnistat jäätyneet tulppaanit siitä, että kukan terälehtien kärki on ryppyinen ja/tai kuivunut.
  9. Nauti! Ihanat, kauniit tulppaanit ilahduttavat talvipäivinä. Niihin kannattaa vaihtaa vesi päivittäin tai ainakin joka toinen päivä, ja varsia kannattaa lyhentää muutama sentti joka päivä. Tulppaani kasvaa pituutta maljakossa ollessaan, joten eroa ei huomaa, vaikka varresta leikkaisikin enemmän pois.

Siinäpä muutama mieleeni tullut tulppaanivinkki! Tuleeko teille mieleen vielä muita tapoja pitkittää tulppaanien kestoa? Vinkit jakoon kommenttiboksissa.

Vastaa