Eteisen muodonmuutos

Asuntomme muodonmuutostarina jatkuu. Tässä postauksessa esittelen pintaremontin, jonka teimme asuntomme eteiseen. Postaussarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin DIY-kirjahyllyseinästä.

Eteiseen hain samaa klassista ilmettä, jota vanha talomme henkii. Eteisessä oli valmiiksi arviolta 50-60 -luvulla rakennettu kiinteä vaatekaappi, joka ulottui lattiasta kattoon. Hyvä lähtökohta siis, jolle saimme pienellä freesauksella lisää käyttöikää.

Kaappi oli myyntiä varten maalattu ulkoapäin valkoiseksi, ja sisältä siinä oli vielä vanha beigen sävyinen maalipinta, kuten alla olevasta ennen-kuvasta huomaa. Kaappien ovet olivat sileät ja ovissa oli vanhat helat ja yläkaapeissa muoviset lukot. Kaappi on tukeva ja kokopuinen, minkä takia se kannatti säilyttää.

Ensi töiksemme maalasimme kaapin kaikki sisäpinnat kahdesti Tikkurilan valkoisella Helmi-kalustemaalilla. Ennen maalausta puhdistimme kaikki pinnat maalipesulla. Kun kaappien sisäpinnat olivat valmiit, maalasimme kaappien ulkopinnat vaaleanharmaaksi sävytetyllä himmeällä Helmi-maalilla. Ensiksi valitsemani harmaa sävy oli liian kylmä eteistilaan ja taittoi liiaksi violettiin, joten kävin ostamassa toisen purkin maalia hieman eri sävyssä. Lopullinen sävy, johon olen ollut oikein tyytyväinen, oli vaalea harmaa, joka sopii hyvin messingin kanssa yhteen.

Klassista ilmettä vaatekaappiin saimme lisäämällä oviin listat ja saamalla siten niihin peiliovi-ilmeen. Mieheni mittasi listojen mitat valmiiksi ja leikkasi palat sopivan kokoisiksi jiirisahalla vanhempiensa autotallissa. Muille samanlaista kaappien freesausta miettiville suosittelisin nimenomaan tuota jiirisahaa – muulla ei saa tarpeeksi tarkkoja kulmia, jotta lopputuloksesta tulisi siisti. Joissain rautakaupoissa saattaa saada tällaista leikkauspalvelua paikan päällä, ellei kotoa tai lähipiiristä jiirisahaa löydy.

Kiinnitimme listat ensin asettamalla ne puulimalla paikoilleen ja vielä naulaamalla ne ohuilla nauloilla paikalleen. Tämän jälkeen maalasin ovet kahdesti Helmi-kalustemaalilla. Vaihdoimme helat messinkisiin, jotka olin aiemmin löytänyt Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevasta jokirannan antiikkikaupasta. Helat ovat vanhoista lipastoista ja tuovat mielestäni kaappiin kivan, persoonallisen ilmeen. Yläosan muovilukot vaihdoimme Domus Classican messinkinuppeihin. Parasta näissä nupeissa on se, että ne patinoituvat kauniisti ajan kanssa, ja näin sointuvat talon vanhaan ilmeeseen. Eteisen lamppuna toimii Fiskarsin antiikkimarkkinoilta löytämäni vintage-lamppu niin ikään messinkisillä metalliyksityiskohdilla.

Säilytystilan maksimoimiseksi lisäsimme vaatekaappia vastapäätä olevalle seinälle IKEA:n Ivar-seinäkaapin. Käsittelin kaapin kahdesti niin ikään Helmi-kalustemaalilla, mutta tällä kertaa samalla sävyllä kuin olohuoneen kirjahyllyseinän. Halusin tuoda eteiseen vähän kontrastia, joten maalasin peilin alla olevan seinän samalla sävyllä kuin seinäkaapin.

Seinäkaapin kiinnittäminen ei muuten ollut helppoa! Käytimme iskuporakonetta, ja reiät sen kuin suurenivat poratessa. Näin ruuvit, joilla kaappi kiinnitetään, eivät ottaneet pysyäkseen. Mieheni ratkaisi asian veistämällä puusta paksut tapit, jotka liimattiin tiukasti seinään porattuihin reikiin. Tappeihin puolestaan kiinnitettiin Ivar-kaapin kiinnitysruuvit, ja näin kaappi saatiin lopulta paikalleen. Kaappi tuo juuri sopivasti tilaa pipoille, hansikkaille ja kengille.

Lattialle asettelin kaksi IKEA:n Lohals-mattoa suojaamaan lattiaa ja tuomaan pehmeyttä muuten niin harmaaseen ilmeeseen. Kestävät matot, suosittelen! Olen nähnyt näitä myös koiratalouksissa eteismattoina, joten kestävät ilmeisesti enemmänkin kulutusta.

Siinä eteisemme muodonmuutos! Olen tyytyväinen siihen, miten nämä niinkin pienet muutokset tekivät tilasta kokonaisuuden. Yksi ystävistäni teki jo vastaavanlaisen muutoksen omaan kotiinsa myös! Innolla odotan, että pääsen näkemään myös sen. ♡

Mitä mieltä olette muutoksesta? Oletteko te toteuttaneet vastaavia vanhojen kiinteiden kaappien freesauksia?

Vastaa